Uluslararası Af Örgütü Halep’teki depremzedelerin mağduriyetini bildirdi
Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü (Uluslararası Af Örgütü), 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Suriye’nin Halep kentinde “hasarlı” binaların yıkım işleminin yasa dışı hale getirilerek bölge sakinlerinin mağdur edildiğini bildirdi.
Uluslararası Af Örgütü’nün yayımladığı raporda, Türkiye ve Suriye’de büyük yıkıma yol açan depremlerin ardından Halep’te inceleme yapıldığı kaydedildi.
Raporda, evlerini onarmak isteyenlerin bürokratik sorunlarla rekabet etmesi ve “risk analizi süreci” takip edilmeden alınması nedeniyle yıkım kararlarının “haksız” olabileceği vurgulanırken, bina sakinlerinin de “haksız” olabileceği vurgulandı. duruma itiraz edemedi.
Deprem sonrasında Birleşmiş Milletler’in (BM) bölgede kurduğu geçici barınma yerlerinin kapatıldığına dikkat çekilen raporda, evleri yıkıldıktan sonra Halep sakinlerine barınma ve tazminat sağlanmadığı, yetkililer çoğu zaman sakinlere eşyalarını almaları için zaman vermiyordu.
Halepli yetkililere “insan haklarına uyma” çağrısında bulunulan raporda, yapı denetimlerinin detaylı bir şekilde yapılması gerektiği, yıkılması talimatı verilen binaların sakinlerine kararın yazılı olarak iletilmesi gerektiği vurgulandı. Yıkım ve yeniden yerleşim konularında danışmanlık hizmeti verilmeli, konutlarını boşaltanlara tazminat ve barınma imkanı sağlanmalıdır.
Raporda ayrıca Halep sakinlerinden, evlerinin onarımı için gerekli inşaat malzemelerinin bölgeye girişi için yüksek fiyat ve vergiler kesildiği belirtildi.
Suriye’nin kuzeybatısındaki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Halep ve İdlib şehirlerinde 1800’ün üzerinde binanın yıkıldığı, yaklaşık 4 bin binanın ağır hasar gördüğü, 29 bin civarında binanın ise tadilata ihtiyaç duyduğu açıklandı.
2012 ve 2016 yılı ortalarında Suriye ve Rus güçlerinin bombardımanından zarar gören Halep halkı kuzeye göç etmek zorunda kaldı.