CHP Grup Başkanvekili Özel, gündemi değerlendirdi.
CHP Küme Başkan Yardımcısı Özgür Özel, “3 ay sonra AFAD hesaplarını şeffaf, denetlenebilir ve izlenebilir hale getireceğiz.” söz konusu.
Özel, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, RTÜK’ün programları askıya aldığını, Halk TV ve Tele1’e üst sınırın üzerinde 5’er kez para cezası verdiğini belirtti. Özgür Özel, bunu “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kendisine bağlı olmayan medyayı susturmak için her şeyi kullandığının ve bu intikamcı tavrını böyle dönemlerde bile nasıl sürdürdüğünün bir göstergesi” olarak gördüklerini savundu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun deprem bölgesindeki temaslarına işaret eden Özel, Kılıçdaroğlu’nun CHP belediyelerinin yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin de çadırına girdiğini hatırlattı.
Samandağ’da Uşak Belediyesi çalışanlarını gördüklerini ve telefonda Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’a teşekkür ettiklerini belirten Özel, ayırıp ötekileştirmemeleri gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bunu yapmadığını, 84 milyonun yaklaşık yüzde 60’ına hizmet veren belediyenin çadırları özleyip görmezden geldiğini belirten Özel, “Türkiye böyle bir yaklaşımda bulunmadı ama Kemal Bey Kocaeli Büyükşehir’e teşekkür etti. Belediye dün bir yaklaşıma ihtiyacı var.” terimleri kullandı.
Özgür Özel, “Valileri ilin başı yapan, kaymakamı da ilçenin başı gibi gören bu anlayıştan kurtulmadan ekonomik çöküntüden de depremin yarattığı çöküşten de kolay kolay kurtulamayız.” değerlendirmesini yaptı.
Özel, Meclis Karma Komisyonu’nun 1 Mart 2023’te CHP Mersin Milletvekili Ali Yetenekli Başarır ile GÜZEL Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’dan milletvekili dokunulmazlıklarını savunmalarını istediğini hatırlattı. Ali Yetenekli Başarır’ın Hatay’da görevde olduğunu belirten Özel, “Onlar Enkaz altından hayat kurtarmaya çalışan milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırmaya çalışıyor.” söz konusu.
Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un deprem kuşağında olmasının önemine vurgu yapan ve depremle ilgili açıklamalarına dikkat çeken Özel, “Şentop Bey’e söylememiz lazım, iyi diyorsunuz ama 43 bin kişiyi mi kaybettik? Gerçekte 50-60 bin kişi, bunun olması için binlerce kişinin uzuvlarını kaybedip, uzuvlarını kaybetmesi mi gerekiyordu? diye sordu.
TBMM Başkanı Şentop’un “deprem araştırma komisyonu kurulması” konusundaki açıklamasına işaret eden Özel, “Biliyorsunuz muhalefet hep bunu istiyor, iktidar hep reddediyor” dedi. söz konusu.
Deprem Komisyonu’nun üçüncü kez kurulduğunu ve son raporun 5 Ekim 2021’de görüşüldüğünü hatırlatan Özel, “Tuğla gibi raporlar Meclis tarafından çıkarılıyor ve tüm kamu kurumlarına gönderiliyor. İktidar muhalefetinin bilim adamları, uzman vekilleri. konu bu heyetlere katkıda bulunun yapılması gerekenleri yazıyorlar ama icra gerekeni yapmıyor istanbul depreminden sonra en büyüğünü yaparsınız Allah göstermesin bunu yapmayın bakın ne diyorlar gün.” ifadeleri kullandı.
TBMM Başkanı Şentop’un 21 Temmuz 2020’de CHP’nin “Fay Kanun Teklifi”ni komisyona havale ettiğini hatırlatan Özel, teklifin komisyonda gündemde yer almayan doğrudan görüşülmesinin de TBMM tarafından reddedildiğini söyledi. Genel Kurul’da AK Parti ve MHP oy kullanıyor. Özel, “Sentop ‘Mevzuat lazım’ diyor. Arşivde var. 2-3 yıl önce imzaladınız, gönderdiniz. Komite başkanlarınız komisyonda duruyor gündeme getirmiyorlar. İsyan ediyoruz. buna karşı, bu konuda çıldırıyoruz.” söz konusu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Türkiye bu hazırlıkları çok uzun süre yapmasaydı büyük bir kaosla karşı karşıya kalacaktı” dediğini kaydeden Özel, “Süleyman bundan sonra ne olacak? İlk üçe devlet yok. ‘Vatandaş ‘Devlet ilk 3 gün yoktu, yavaş yavaş oluştu, şimdi var’ diyor. Neyi kurtaracaksanız o 3 günde kurtarırsınız, biz kurtarırız. bundan sonra ‘mucize’ deyin, hiçbirimiz gözyaşlarımızı tutamayız.” yorumunu yaptı.
Karayollarında, şehir girişlerinde, şehir içinde ve enkaz başında kaos olduğunu savunan Özel, “Daha ne kaos olsun? 43 bin 556 kişiyi toprağa verdik, rakam 50’ye doğru gidecek. , 60 bin, bunun gerçek rakamlar olduğuna kimse inanmayacak, hala kaostan mı bahsediyorsunuz?” diye sordu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un çok şüphelendiğini öne süren Özel, Bakan Kurum’un afet konutlarına ilişkin verdiği rakamlarla, ‘Tarihin en büyük sosyal konut projesi’ listelerindeki rakamları karşılaştırdıklarını söyledi. eylül ayında TOKİ tarafından bakanlığa ve hemen hemen aynı listelere rastlandığını söyledi. dedi ki.
“Eylülde TOKİ’nin yapacağı sosyal konutları afet konutuna çevirdiniz mi?” diye soran Er, bu konuyla ilgili olarak Bakan Kurum’dan bir açıklama beklediklerini kaydetti.
“Kentsel dönüşüm bizim işimiz”
Partisinin kentsel dönüşüm tartışmalarına değinen Özel, “Kentsel dönüşümde sorun ve tartışma şu ki, kentsel dönüşüm ayıptır demek bizim işimiz. Niçin işimiz? Dikmen Vadisi, Portakal Çiçeği Vadisi… Ben belediye başkan adayıyken kentsel dönüşümle ilgili çalışıyorum Murat Karayalçın’a ‘Nasıl yapalım’ dedim. ‘Dikmen Vadisi’ne, Portakal Çiçeği Vadisi’ne, Özgürcü’ye gidin. Kapıyı çalacaksınız, nasıl yaptıralım diyeceksiniz? Vatandaş memnun olmazsa kentsel dönüşüm yapılmaz’ dedim. ” ifadelerini kullandı.
Partisinin kentsel dönüşüme bakış açısını merak edenlerin parti programı, 2018 genel ve 2019 yerel seçim beyannamesine bakmalarını özellikle önererek, şöyle devam etti:
“Kentsel dönüşümün öyle güzel bir tanımını okuyacaksınız ki, rant esaslı değil, bu projelere ayrılan kaynağı sarsıntı riskini ortadan kaldırmak için uygulanacak dönüşüm ve güçlendirme projelerine ayıracak. Yetkiyi yerele verecek. Halkın tam katılımını sağlayacak, Yer değiştirmenin kaçınılmaz olduğu durumlarda mali sistemleri geliştirecek. Vatandaş düzgün, rıza göstermemek, rızası olmadan işlem yapmak… ‘Kentsel dönüşüm istemiyor’ demiyorlar mı… Onun onayını bekleyen yerler var, diyenlerle açık oturumda görüşeceğiz. o benim, kentsel dönüşümü kim istiyor, kim yasaklıyor, onlar çıksın karşımıza.
“AFAD hesaplarını izlenebilir hale getireceğiz”
Özgür Özel, depremzedeler için toplanan yardımların “kontrolsüz bir alan” olduğunu savundu. AFAD’ın Kamu İhale Kanunu ve Kamu Yönetimi Kanunu’ndan muaf olduğunu ve Sayıştay’ın yüzeysel denetim yapabileceğini belirten Özel, “AFAD özel hesaplarına ilişkin rapor AFAD Sayıştayı ve özel denetçileri tarafından yayınlanacak. Rapor sadece bir kez yayımlanmıştır.AFAD bünyesinde sarsıntıya yardımcı ilaçlarla ilgili harcamaların muhalefet temsilcilerinin de yer alabileceği bağımsız bir kurul tarafından yönetilmesi ve beyin sarsıntısı hesaplarının Mahkeme tarafından sürekli ve düzenli olarak denetlenmesi tavsiyemizi burada kaydederiz. Hesapların veya bağımsız denetim şirketlerinin ve Resmi Gazete’de yayımlanır.Yapmazlar ama 3 3 ay sonra AFAD hesaplarını şeffaf, denetlenebilir ve izlenebilir hale getireceğiz.” değerlendirmesini yaptı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun deprem bölgelerini ziyaretinde en çok çadır taleplerinin başında geldiğini belirten Özel, “Şu anda çadır üretenlerin hepsi devlete çadır üretmekle meşgul. Çadır sıkıntımız çok büyük. TC’ye bağlı bir kurum olarak çalışan AFAD’ın gevşekliği… Onun için çadır kuruyorlar.” sözlerini söyledi.
Resmi Gazete’de yayımlanan depremzedelere kısa çalışma ödeneği ile ilgili özel olarak, “Yayınlanan kısa çalışma ödeneği verilmeli mi? Evet. Nasıl verilmeli? Son 120 yıldır sigortalıysanız ödenecek. 600 gün geriye dönük sigortanız varsa verir.Deprem gününden bir gün önce diyoruz.Sigortalıysa kısa çalışma ödeneğini hak etmiş.Neden vermiyoruz?” söz konusu.
Beyin sarsıntısının tüm sorumlularının soruşturulması gerektiğine işaret eden Özel, “Herhangi bir eksiklik varsa, niyet varsa niyet ortaya çıkarılmalıdır. Bu konularda kim cezayı hak ediyorsa cezalandırılmalı ve hesabı sorulmalıdır. Parti olarak kendi iç denetimimizi de yapıyoruz” diyen CHP, yılbaşından itibaren kendi iç denetimini de yapıyor. Belediyenin veya belediyeyi yönetenlerin siyasi kimliklerine körü körüne tüm hukuki süreçleri takip edeceğiz. Bugün yaptığımız gibi bunu da icra makamı olarak üç ay içinde yapacağız.” sözlerini kullandı.