Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: “Toplu Sözleşme’yi ücret farkını kapatmak için fırsat olarak görüyoruz”
Devlet Memurları Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, 7’nci Tur Kamu Toplu İş Sözleşmesi’nin ilk toplantısında yaptığı konuşmada, “Şu anda en büyük tartışma konusu çalışanlar arasındaki ücret farkları. , ücret farkını kapatmak ve çalışanlar arasında gelir adaletini sağlamak için kolektif bir çaba var.Sözleşmeyi bir fırsat olarak görüyoruz.” söz konusu.
2024-2025 yılları arasındaki yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon emekli memurun mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu İş Sözleşmesi müzakerelerinin ilk toplantısı sona erdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde saat 14.15’te başlayan ve 3 saat 15 dakika süren toplantının ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplantının içeriği hakkında açıklamalarda bulundu. Toplantı çerçevesinde Toplu Sözleşme’nin çerçevesini ve genel olarak önerilerini çizdiklerini ifade eden Yalçın, “Hizmet branşı tekliflerimize ilişkin genel bir değerlendirme sunduk. İlk toplantıda Toplu Sözleşme’nin genel çerçevesini sunma fırsatı bulduk. 11 hizmet şubemizle kamu işveren kuruluna 7’nci Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ni imzaladık.Bu anlamda kamu işveren ve memur sendikaları heyet temsilcilerinin ilk toplantısını tamamladık.Bakanla takvimi netleştirdik. ” sözlerini verdi.
“Toplu Sözleşme süresi memurlar için dezavantaj”
Sürecin yavaş yavaş devam edeceğini sözlerine ekleyen Yalçın, “11’i hizmet kolu ve genel toplu sözleşmeler olmak üzere toplam 12 sözleşmenin görüşüleceği, görüşüleceği, iletileceği, sınıflandırılacağı ve müzakere edileceği bir süreç. kendisine süremiz çok yetmedi başta dedi.ben kendim söyledim.her fırsatta söylediğimiz gibi toplu sözleşmenin süresi memurlar için dezavantaj. otuz gün içindeki tüm süreç bu masanın en büyük dezavantajlarından biridir.Personel birliklerinde 60 gün içinde iş sırası sadece sözleşmeye verilirken burada 12 sözleşmenin tamamı “Onu ortaya sıkıştıran takvim en değerlisidir” şeklindedir. Bu anlamda sözleşmemizin rampası. Zamanı biraz daha disiplinli ve biraz daha ağır kullanarak bunu aşmaya çalışacağız.” diye konuştu.
Toplantıda sabit getirili gelirlerde ekonominin durumuna ilişkin özel tabloyu geçirdiklerini ve Merkez Bankası güncellemeleri başta olmak üzere 2024 yılı için beklenen enflasyon ve ekonomik verilerin altını çizdiklerini belirten Yalçın, tekliflerinin abartılı ve mütevazı olmadığını açıkladı. enflasyonist ortam
“Toplu sözleşmeyi çalışanlar arasındaki fiyat farkını kapatmak için bir fırsat olarak görüyoruz”
Yarın başlayacak hizmet kollarının tasniflerinin tasnif ve genel toplu sözleşme tekliflerinin görüşülmesiyle devam edeceğini belirten Yalçın, şunları kaydetti:
“Kamu işçi sisteminde fiyat skalasının bozulmasına özellikle dikkat çektik. Toplu sözleşmeyi baypas eden ve kamu işçi sistemini içinden çıkılmaz hale getiren fiyat skalasındaki bozulmanın temel nedenlerinden birinin de bu olduğunun altını çizdik. TBMM’den çıkan bireysel düzenlemeler toplu sözleşmeyi geçersiz kıldı.Bu anlamda şu anda en büyük tartışma bu.Bu nedenle toplu sözleşmeyi çalışanlar arasındaki fiyat farkını kapatmak ve gelir adaletini sağlamak için bir fırsat olarak görüyoruz. Şu anda mühendislik şube müdüründen müdürüne, müdür yardımcısından akademisyeninden şefine kadar kamuoyunda tartışma devam ediyor.Fiyat kötüleştiği için unvan, yetki ve sorumluluğa göre fiyatların yeniden ele alınması gerekiyor. … Toplu sözleşme tam da bunun analiz noktasıdır ve sosyal diyalog sistemidir.”
Müzakerelerin uzlaşmayla sonuçlanmasını dilediğini sözlerine ekleyen Yalçın, müzakereler başlamadan önce “toplu sözleşme uzlaşmayla sonuçlanacak” gibi haberlerin yayınlanmasını bir iyi niyet ifadesi olarak görmediğini ifade etti.
“14 Ağustos Pazartesi günü kamu patronu komitesi önerisini sunacak”
Yalçın, Bakan Işıkhan ile 7’nci Dönem Toplu Sözleşme Müzakerelerinin takvimini netleştirdiklerini belirterek, “Bakanlık bu konuda takvimin tüm içeriğini açıklayacak ama biz bugün net olarak başladık. hizmet kollarının toplu iş sözleşmesi tekliflerinin tasnifi.Daha sonra genel tekliflerin tasnifine geçilecek, ardından hizmet koluna ait tekliflerin görüşülmesine genel tekliflerin görüşülmesi ile devam edilecek.Ağustos Pazartesi günü 14’ünde heyet bugün olduğu gibi yeniden gündeme gelecek ve kamu patronu heyeti teklifini sunacak.Daha sonra muhataplarıyla hizmet kolu ve generalle ilgili görüşmelere devam edilecek.” .
“17 Ağustos Perşembe günü ikinci görüşme yapılacak”
17 Ağustos Perşembe günü ikinci görüşmenin yapılacağını sözlerine ekleyen Yalçın, “Orada yine tüm heyet geniş bir formda bir araya gelecek. Ardından müzakere süreci devam edecek ve süreç bir sonuca varacak. 21 Ağustos Pazartesi günü sona erecek ve 22 Ağustos Salı günü anlaşma ile sürecin sonuçlanıp sonuçlanmayacağı. Konu anlaşmazlıkla sonuçlanır ve yargıca bırakılırsa konfederasyon ve konfederasyonun üç günlük bir düşünme süreci olacak ve 23-25 ortasında ilgili birliklere başvuru süreci tamamlanacak ve 26-31 Ağustos ortasında kamu görevlileri hakem kurulu görev yapacak. 31 Ağustos itibariyle toplu sözleşme süreci tamamlanacak. ” açıklama yaptı
Yalçın, konuşmasının sonunda sürecin hayırlı olması temennisinde bulunarak, müzakereler sonucunda kamu görevlilerinin ekonomik olarak rahatlamasını diledi. – ANKARA